Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι η αντικατάσταση του γόνατος που στόχο έχει την ανακατασκευή της άρθρωσης ώστε να αποκατασταθεί η σωστή κινηματική της και να μειωθεί ο πόνος. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση των φθαρμένων επιφανειών με μεταλλικές προθέσεις που στηρίζονται ισχυρά στο υγιές οστούν.

Ενδείξεις

–  Οστεαρθρίτιδα γόνατος (παραμόρφωση, δυσκαμψία, πόνος)

–  Μετατραυματική αρθρίτιδα

–  Αυτοάνοση αρθρίτιδα (Ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.)

–  Οστεονέκρωση

Στη σύγχρονη εποχή η επέμβαση αυτή έχει εξελιχθεί και πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS) και εξατομικευμένη προσέγγιση. Τα βασικά χειρουργικά εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεση μας πέρα από την κλασική μέθοδο είναι: PSI (Patient Specific Instrumentation) όπου κατασκευάζονται εξατομικευμένα εργαλεία βασισμένα στις παραμορφώσεις του κάθε ασθενή και τα ρομποτικά συστήματα που αποτελούν το πιο σύγχρονο επίτευγμα στον τομέα της χειρουργικής ορθοπαιδικής. Το ρομποτικό σύστημα λαμβάνει τις ανθρωπομετρικές πληροφορίες του ασθενούς που του παρέχονται από τον Ορθοπαιδικό και κατόπιν επεξεργασίας ο ρομποτικός βραχίονας κινείται με μεγάλη ακρίβεια και υποβοηθάει τους χειρουργικούς χειρισμούς.

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS)

– Ελαχιστοποιούν το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος.

– Ελαχιστοποιούν την απώλεια αίματος κατά και μετά το χειρουργείο με αποτέλεσμα η ανάγκη μετάγγισης να είναι σπάνια.

– Ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο.

– Προσφέρουν το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.

– Συμβάλλουν στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

– Ελαττώνουν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές .

– Εξασφαλίζουν την ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή του ζωή και την εργασία του.

Πιθανές επιπλοκές

Όλες οι χειρουργικές πράξεις έχουν ένα μικρό ποσοστό επιπλοκών για τις οποίες γίνεται κάθε προσπάθεια να τις ελαχιστοποιήσουμε. Οι επιπλοκές μπορούν να διαχωριστούν σε μόνιμες, παροδικές, μικρές και μεγάλες. Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος οι επιπλοκές που αναφέρονται διεθνώς, είναι σπάνιες, της τάξης του 2%. Αν συμβούν επιμηκύνουν τον χρόνο της αποκατάστασης ή περιορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Αναισθησία - Νοσηλεία

Παρότι η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι χειρουργείο ρουτίνας, δεν παύει να είναι μεγάλο χειρουργείο το οποίο απαιτεί σεβασμό. Γι’ αυτό το λόγο πριν το χειρουργείο ο ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρά προ εγχειρητικών ελέγχων (καρδιολογική εκτίμηση, αναισθησιολογική εκτίμηση κλπ). Η αναισθησία είναι γενική και αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι παροχετεύσεις, οι καθετήρες  κλπ. Η νοσηλεία διαρκεί από μία έως και τέσσερις ημέρες.

Μετεγχειρητικά

Μετά την εγχείρηση χορηγούνται στον ασθενή παυσίπονα φάρμακα (ανάλογα με τις ανάγκες του), αντιβιοτικά και αντιπηκτικά. Υπάρχει συνήθως κάποιο πρήξιμο γύρω από το γόνατο και ενόχληση στην κίνηση. Αυτά υποχωρούν μετά από μερικές μέρες. Η παγοθεραπεία και η φυσικοθεραπεία είναι πολύ σημαντικά. Ο ασθενής θα χρησιμοποιήσει πατερίτσες και θα βάζει μερικό βάρος στο χειρουργημένο πόδι για ένα χρονικό διάστημα που διαρκεί από μερικές μέρες μέχρι μερικές βδομάδες. Τα ράμματα βγαίνουν σε δεκατέσσερις ημέρες και ο ασθενής παίρνει αντιπηκτική αγωγή για έξι βδομάδες .

Ο επανέλεγχος γίνεται συνήθως μέσα σε ένα μήνα με αιματολογικές εξετάσεις και καινούργια ακτινογραφία.

Ακτινογραφίες

 

Αποκατάσταση