Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η χειρουργική αντικατάσταση ενός παθολογικού ισχίου (π.χ. λόγω οστεοαρθρίτιδας, ισχαιμικής νέκρωσης κλπ) με ένα μηχανικό. Το νέο ισχίο ή η πρόθεση όπως ονομάζεται, αποτελείται από δύο τμήματα:

Ένα τμήμα που θα αντικαταστήσει την μηριαία κεφαλή και τμήμα του μηριαίου και ένα τμήμα που θα αντικαταστήσει την κοτύλη.

Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια πολύ συνηθισμένη και ασφαλής επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας.

Τα κύρια αίτια που οδηγούν στην ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι :

• Ο πόνος

• Η προστασία των άλλων αρθρώσεων, καθώς μειώνεται η λειτουργικότητα και το
εύρος κίνησης στην άρθρωση με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και άλλες αρθρώσεις όπως του γόνατος και της σπονδυλικής στήλης.

 

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί σήμερα μια εγχείρηση με άριστα αποτελέσματα στην πλειονότητα των ασθενών.

Τα κύρια οφέλη μιας επιτυχούς ολικής αντικατάστασης ισχίου είναι:

  • Μείωση του πόνου του ισχίου.

  • Ανάκτηση της κινητικότητας. Το ισχίο λειτουργεί με μικρότερη προσπάθεια, και θα φθάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο της κινητικότητας που είχε αρχικά.

  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι καινούργιες MIS (minimal invasive surgery- ελάχιστη επεμβατική χειρουργική) τεχνικές στην ολική αντικατάσταση του ισχίου, σε συνδυασμό με τα νεότερης γενιάς υλικά, μας επιτρέπουν την καλύτερη εμφύτευση των υλικών μ ́ ένα ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση και γρηγορότερη αποκατάσταση (fast track) με ελαχιστοποίηση των πρώιμων και όψιμων επιπλοκών. Όλα τα παραπάνω μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε ένα τέτοιο χειρουργείο και σε νεαρά άτομα.

• Ελαχιστοποιούν το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος.
• Ελαχιστοποιούν την απώλεια αίματος κατά και μετά το χειρουργείο με αποτέλεσμα η     ανάγκη μετάγγισης να είναι σπάνια.
• Ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο.
• Προσφέρουν το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
• Συμβάλλουν στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση
• Ελαττώνουν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές
• Εξασφαλίζουν την ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την γρηγορότερη     επάνοδο στην καθημερινή του ζωή και την εργασία του.

Παρότι η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι χειρουργείο ρουτίνας δεν παύει να είναι μεγάλο χειρουργείο το οποίο απαιτεί σεβασμό. Γι αυτό το λόγο πριν το χειρουργείο ο ασθενής υποβάλλεται σε μία προεγχειρητικών ελέγχων (καρδιολογική εκτίμηση, αναισθησιολογική εκτίμηση κλπ). Η αναισθησία είναι γενική και αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι παροχετεύσεις, καθετήρες κλπ.
Η νοσηλεία διαρκεί από μία έως και τέσσερις ημέρες.
Για να πάρει εξιτήριο ένας ασθενής θα πρέπει να έχει καταφέρει τα εξής:
1. Να αισθάνεται καλά
2. Ο πόνος να είναι ελάχιστος.
3. Το τραύμα να είναι καθαρό.
4. Να κινητοποιείται μόνος, με ασφάλεια.

Συνήθως υπάρχει δυσφορία γύρω από το ισχίο η οποία μπορεί να αντανακλά, στη μέση, στον γλουτό και στο γόνατο. Η δυσφορία αυτή μειώνεται σημαντικά με την κίνηση και τα παυσίπονα. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο οίδημα – πρήξιμο στη περιοχή λόγω του χειρουργείου, το οποίο υποχωρεί μετά από μερικές μέρες. Ο ασθενής θα χρησιμοποιήσει πατερίτσες και θα βάζει μερικό βάρος στο χειρουργημένο πόδι για ένα χρονικό διάστημα που διαρκεί από μερικές μέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Τα ράμματα βγαίνουν σε δεκατέσσερις ημέρες και ο ασθενής παίρνει αντιπηκτική αγωγή για έξι εβδομάδες.
Ο επανέλεγχος γίνεται συνήθως μέσα σε ένα μήνα με αιματολογικές εξετάσεις και καινούργια ακτινογραφία.

Όλες οι χειρουργικές πράξεις έχουν ένα μικρό ποσοστό επιπλοκών για τις οποίες γίνεται κάθε προσπάθεια να τις ελαχιστοποιήσουμε. Οι επιπλοκές μπορούν να διαχωριστούν σε μόνιμες, παροδικές, μικρές και μεγάλες. Ευτυχώς στην ολική αρθροπλαστική ισχίου οι επιπλοκές που αναφέρονται διεθνώς, είναι σπάνιες, της τάξης του 1-3 %.

Εικόνα 1: Ολική αρθροπλαστική χωρις τσιμέντο
Εικόνα 2: Υβριδική ολική αρθροπλαστική
Εικόνα 3: Αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής