Αρθροσκόπηση Γόνατος - Κακώσεις Μηνίσκων

Το γόνατο αποτελεί μία σύνθετη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη παρεμβάλλονται οι δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Οι μηνίσκοι είναι ημισεληνοειδείς, σφηνοειδείς σχηματισμοί από συνδετικό ιστό, που σκοπό έχουν να αυξήσουν την επιφάνεια επαφής, να συμβάλουν στη καλύτερη κατανομή των δυνάμεων που ασκούνται καθώς και να συμβάλουν στη σταθερότητα της άρθρωσης. Οι κακώσεις των μηνίσκων είναι πολύ συχνές.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αρθροσκοπικών μηνισκεκτομών υπολογίζεται σε 7.000 – 8.000 ανά έτος.

 

Πως προκαλείται η ρήξη του μηνίσκου

Η ρήξη ενός μηνίσκου, μπορεί να συμβεί μετά από βίαιη στροφική κάκωση, συνήθως κατά τη διάρκεια άθλησης και ονομάζεται οξεία ρήξη. Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί μετά από ασήμαντη αφορμή π.χ. έγερση από χαμηλό κάθισμα ή απλή βάδιση και ονομάζεται εκφυλιστική ρήξη.

Από το είδος, το σημείο και την έκταση της ρήξης του μηνίσκου θα εξαρτηθεί τόσο το μέγεθος των ενοχλημάτων όσο και το είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

 

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη του μηνίσκου είναι οίδημα του γόνατος, αίσθημα αστάθειας (ο ασθενής δεν εμπιστεύεται το γόνατό του όταν πάει να κατέβει μία σκάλα  ή να τρέξει έστω και ελαφρά), αίσθημα εμπλοκής της άρθρωσης (με αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης) και βέβαια πόνο ο οποίος εντοπίζεται στο εσωτερικό ή εξωτερικό μέρος (ανάλογα αν το πρόβλημα αφορά τον έσω ή έξω μηνίσκο) αλλά μερικές φορές και στο πίσω μέρος του γόνατος.

Ο πόνος συνήθως δεν είναι έντονος και έχει διακυμάνσεις (μπορεί μάλιστα και να εξαφανιστεί, ενώ το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει). Για το λόγο αυτό κυρίως στις εκφυλιστικού τύπου ρήξεις, οι ασθενείς καταφεύγουν στον ιατρό τους καθυστερημένα.

 

Αντιμετώπιση

Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με τη κλινική εξέταση. Επιβεβαίωση της βλάβης γίνεται συνήθως με μαγνητική τομογραφία. Η αντιμετώπιση της ρήξης των μηνίσκων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας, οι απαιτήσεις του, το είδος της ρήξης (οξεία ή χρόνια), συνοδές κακώσεις και η γενική κατάσταση του ασθενούς. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και παγοθεραπεία.

Δυστυχώς ο μηνίσκος έχει μικρή δυνατότητα αυτοεπούλωσης λόγω της ανεπαρκούς αιμάτωσής του. Συνήθως λοιπόν μια ρήξη μηνίσκου απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση δηλαδή σε αρθροσκόπηση του γόνατος. Αυτή είναι μία χειρουργική επέμβαση που γίνεται δια μέσου δύο μικρών τομών και διαρκεί περίπου 30 λεπτά της ώρας. Συνήθως διενεργείται μερική μηνισκεκτομή (δηλαδή αφαίρεση του τμήματος εκείνου του μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη).

Εικ. 1

Εικ. 2

Πιο σπάνια γίνεται συρραφή και επανακαθήλωση αυτού, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μηνίσκου ή χρήση τεχνητού υποκατάστατου αυτού.

Με την αρθροσκόπηση ο πόνος μειώνεται στο ελάχιστο, η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μερικές ώρες και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία του σύντομα μετά την επέμβαση.